2 ½ roms kjeks til Tromsø
Jeg har nettopp startet på en kjeks som skal leveres her i byen.
Lotene sager jeg ut på båndsaga.
Båten måles ut slik at den får de romlengdene som skal til, og samtidig den lengda som er tenkt.
Kjølen høvles med spunning og det sjekkes at den blir 100% bein.
Røyset er ferdig. Nesten klar til å begynne å borde.
Jeg hogger asken i kjølen for å kunne klinke kjølbordet.
Kjølomfaret er ferdig felt og skotte.
Bakhalsen høvles til før den blir prøvd.
Framhalsene pleiere jeg å felle før bakhalsene blir lagt på.
Den venstre framhalsen legges på.
Botnet er ferdig borda, og botnbanda er ferdige.
Nerremma er nesten ferdig. Her setter jeg på begge sidene samtidig, slik at borda ikke vrir på stevnskaringa slik at den kommer i ulage.
Jeg bare henger opp på venstre side først, og setter fast 3- 4 søm, før jeg henger opp den andre siden.
Øvremma bak legges på. Her legger jeg på en og en side.
Det siste bordet på øvremma kommer på. Det er bredt mot stevnet og dermed en god del krefter. Det er viktig at man får tatt vrien på det slik at det blir pent på stevnet.
Innveden og framronga felles.
Innveden festes med trenagler. Det er penere og minst like sterkt som bandspiker, men en del mer arbeid. Trenaglene dreies med et lø i dreibenken.
Naglløet er laga av jern, og har en kniv skrudd fast.
Esingene høvles til riktig dimensjon...
...før de legges i sjøen et par døgn.
Esingene er greie å legge når de er blaute. Jeg fester dem foreløbig med små treplugger før de blir nøkt sammen med ripbordet.
Så er det pliktene som må på plass. Kanten som avrundes hogges først med øks.
Bakripa er ganske grei å legge sjøl om man må passe på kastet bakerst i skotten.
Framripa er litt verre. Men når den er tynne godt og riktig, går den og greit.
Så var det bare bete, innved og rekke igjen.
Beten er det en del arbeid med. Men den er sterkere og finere enn klinkatoftene som også kan brukes.
Båten er nesten ferdig. Nå må skroget vente på beslag, rigg, seil og årer.
Årets første solstråler faller inn gjennom vinduet.